9.0 Computationeel denken

In deze les leer je logisch en probleemoplossend denken. Je leert bijna denken als een computer. Een computer werkt door nauwkeurig alle stappen te volgen die geprogrammeerd werden. Het is heel belangrijk om alle stappen in de juiste volgorde te volgen.

Je kan het vergelijken met het bakken van een cake. Eerst moet je de eieren, het suiker, de bloem en boter mengen, pas dan kan het in de oven. Als je de boter pas zou toevoegen, nadat de cake uit de oven komt, krijg je niet het juiste resultaat.

Een recept is dus een voorbeeld van een stappenplan dat je nauwkeurig en in de juiste volgorde moet volgen. Als de computer een stappenplan volgt, dan spreken we niet van een recept maar van een algoritme.

Om de codes hieronder te ontcijferen zal jij dus ook nauwkeurig en in de juiste volgorde het stappenplan of algoritme moeten volgen.

Om ervoor te zorgen dat je de oefeningen uit deze les goed worden weergegeven zoom je best uit naar 80 %. Klik hiervoor in het menu (drie bolletjes rechtsboven) en kies 80 %.

Pixel art voorbeeld

Begrijp jij hoe je de code aan de linkerkant moet lezen om de figuur aan de rechterkant te kunnen tekenen?

Inderdaad, een wit vierkantje met een 8 wil bijvoorbeeld zeggen: laat 8 vakjes wit. Een zwart vierkantje met een 2 wil zeggen: kleur twee vakjes zwart. Zo zie je op elke rij welke vakjes je wel of niet moet kleuren.

De eerste rijen lees je als volgt:

  • Laat 8 vakjes wit (ga naar de volgende rij).
  • Laat 1 vakje wit, kleur 2 vakjes zwart, laat 2 vakjes wit, kleur 2 vakjes zwart en laat 1 vakje wit (ga naar volgende rij).

Pixel art oefening 1

Kan jij nu volgende code lezen en omzetten naar een tekening?

Zet de code om door hieronder het juiste aantal vierkantjes wit te laten en het juiste aantal zwart te kleuren. Werk in het programma hieronder.