Een plaats of huis kan je terugvinden via het postadres. Om een website te vinden heb je geen straatnaam nodig maar de unieke URL. De URL van Google ziet er bijvoorbeeld zo uit: https://www.google.be/
Een URL is een uniek adres van aan webpagina of e-mail. Een URL start bij de meeste websites op dezelfde manier met: https://www. Dit stuk is dus niet uniek en ook niet zo belangrijk. In de adresbalk van een browser worden alle overbodige stukken in het begin van een adres onzichtbaar gemaakt.
Als je toch het volledige internetadres nodig hebt kan je klikken in de adresbalk en dan is ook het begin van het adres zichtbaar.
Het stukje die wel altijd zichtbaar is in de adresbalk is het stuk vlak voor de eerste / (forward slash): https://www.google.be/
Dit unieke stukje van het adres is de domeinnaam. In het voorbeeld is google.be de domeinnaam. De domeinnaam eindigt meestal met een landcode zoals .be, .nl of .eu maar kan ook eindigen op .org, .com, .info, …
Kan jij de domeinnaam raden van de website hieronder?
De domeinnaam van deze website is niet nike.com omdat dit een foto van een namaakwebsite is. Aan de afbeelding of de website kon je niet zien dat dit een valse website was. De vervalsers hebben de site goed nagemaakt. In dit geval kon je wel in de adresbalk zien dat de site vals was want in dit geval was de domeinnaam nikeairmax97.com
Ook in een e-mailadres zit de unieke domeinnaam van de site. Je kan de domeinnaam op het einde van het e-mailadres vinden bijvoorbeeld info@nike.com
Omdat de domeinnaam uniek is kan deze niet zomaar nagemaakt worden. Twijfel je als je aan de echtheid van de website of van de afzender van een bericht? Bekijk dan extra aandachtig de domeinnaam. Klopt dit niet met wat je verwacht? Verlaat de site, doe geen betalingen en stuur ook geen persoonlijke info door.
Let ook op de domeinnaam voor je op een link klikt. Door boven de link te staan met je muisaanwijzer verschijnt het URL van linksonder in je browser. Controleer altijd voor je klikt. Kan je de URL achterhalen van deze link zonder te klikken? Werk je met een smartphone dan moet je lang drukken op de link om de URL te laten verschijnen.
Wanneer moet je de domeinnaam van de afzender extra controleren?
- bij een vraag om te betalen;
- bij de vraag om te klikken op een link of om een bestand te downloaden;
- bij een vraag naar persoonlijke info (naam, adres, wachtwoord, …).
Weetje: er zit nooit een hoofdletter in een e-mailadres of webadres.
Alles begrepen? Test jezelf via deze link!
Let op! Als een organisatie zijn eigen domeinnaam niet voldoende beschermt dan kan een vervalser de domeinnaam wel volledig namaken. Maar je mag er vanuit gaan dat hiervoor voldoende bescherming aanwezig is op de meest gevoelige sites zoals die van een bank. Er bestaan ook sites zoals deze om te testen welke domeinnamen deze bescherming hebben en welke niet.