Techreuzen zoal Meta (Whatsapp, Instagram, Facebook), Alphabet (Google, YouTube), ByteDance (TikTok) zijn kampioenen in het verzamelen van dergelijke gegevens. Via zoekopdrachten, sociale media, cookies en de locatievoorziening op je apparaat weten de techreuzen precies waar je uithangt, wat je doet en wat je bezighoudt – op elk moment van de dag. Aan de hand van je online gedrag maken ze je profiel van je op. Omdat ze zoveel over je weten kunnen ze heel gericht reclame sturen. Bedrijven betalen veel geld voor deze gerichte reclame. Hierdoor zijn de Techreuzen zoals Meta en Google bij de meest winstgevende bedrijven ter wereld, dankzij de info die jij online achterlaat.
Bekijk hoe adverteerders reclame kunnen maken in deze reportage van de VRT.
Iedereen kent TikTok, Whatsapp, Instagram, Google. Ze horen bij de rijkste bedrijven ter wereld. Ze kunnen alleen geld verdienen als jij hun platform gebruikt en dus je gegevens met hen deelt. Hoe meer je kijkt en deelt hoe meer ze over je weten en hoe meer ze kunnen verdienen met de verkoop van advertenties.
Ze doen er dan ook alles aan om je zoveel mogelijk gebruik te laten maken van hun diensten. Ze gebruiken hiervoor verschillende trucjes zoals
- Sociale bevestiging: iedereen wil graag populair zijn. Daarom zijn er allerlei manier zodat je goed kan volgen hoe populair je bericht of post is. Je krijgt hierdoor het gevoel dat mensen je leuk vinden.
- Verslaving: Gepersonaliseerde content en trucjes om je te lokken en te laten blijven kijken.
Trap jij in de val van verslavende filmpjes? Heb je al eens een honden/kattenfilmpje gezien?
Volg jij influencers? Heb je al eens iets gekocht waarvoor ze reclame maken?

Wil je je nog beter informeren. Bekijk dan ook deze tegenlicht reportage van vpro: De grote dataroof. Je leert er hoe grote bedrijven je gegevens verzamelen.
Filterbubbel
Vandaag is fake news nog gevaarlijker dan vroeger. Dit heeft 2 redenen
1. Met de computer kan je gemakkelijker dan ooit fake news maken en verspreiden bijvoorbeeld met deepfake video’s.
2. Sociale media weet heel veel over je en toont vooral berichten die bij je passen en die je misschien gemakkelijker zal geloven. Als het nu fake is of niet maakt minder uit. Je komt in een filterbubbel of echokamer.
Voordelige apps
Gratis producten ontvangen bij het installeren van een app? Kan dat wel? Er zijn apps die je verleiden met kortingen of gratis producten maar deze apps kunnen dan wel heel veel gegevens uit je smartphone halen zonder dat je dit door hebt. Kijk naar de video of lees het artikel over Temu.
Een app die normaal geld kost gratis installeren via een alternatieve app store? De app kan bewerkt zijn en ongemerkt data… van je verzamelen.
Mogen bedrijven al die info verzamelen?
Er zijn steeds meer Europese wetten die bepalen wat techreuzen (Instagram, Google…) wel of niet mogen doen.
Opdracht ben jij een hacker
Hacker gebruiken alle online gegevens die jij op het internet achterlaat. Ze achterhalen je woonplaats, hobby’s… Als ze voldoende over je te weten komen kunnen ze misschien zelfs binnenbreken in je account.
Zou jij een goede hacker zijn? Verzamel alle nodige gegevens om uiteindelijk het wachtwoord te achterhalen van je slachtoffer. Doe de test via deze link.